I'd like to share my sponge cake recipe that I've never fail to bake.
This is so soft, moist and delicious.
for 15cm cake tin
2 eggs, separate egg white and egg york
Sugar 85g
Plain flour 75g
Milk 27ml (30g if you use scale without changing unit)
Butter 20g
for 18cm cake tin
3 eggs, separate egg white and egg york
Sugar 115g
Plain flour 100g
Milk 37ml (40g if you use scale with out changing unit)
Butter 25g
2. cover inside of the cake tin with baking paper.
3. beat the egg white. slowly add sugar and keep mixing until it get fluffy.
4. then add egg york and fold smoothly and gently using a large spoon.
5. add plain flour slowly (4-6 times) and again, fold it gently.
6. warm up the butter and milk in microwave and mix well.
7. take a large scoop of 5 into 6 and mix well. when its done, pour back this mixture to 5, then it will blend well.
8. pour this mixture into cake tin and bake in the oven for 60-65min.
9. when its baked, take the sponge cake from the tin and leave it on the rack up side down.
*cover with clean film to keep the moisture.
when the sponge cake is cooled down, ready to use.
I've made a cheese mouse cake topped with blueberry.
Hope you'd like this recipe!!
今回は、失敗しないスポンジケーキのレシピをご紹介します。
このスポンジケーキはふわふわで、しっとり、とても美味しいです。
15cm型
卵2個 卵黄と卵白を分けておく
砂糖 85g
薄力粉 75g
牛乳 27ml(はかりを使う方は単位を変えずに30gで)
バター 20g
18cm型
卵3個 卵黄と卵白を分けておく
砂糖 115g
薄力粉 100g
牛乳 37ml(はかりを使う方は単位を変えずに40gで)
バター 25g
1, オーブンを170度に温めておく
2, ケーキの型の内側を、ベーキングシートでコーティングする。
3, 卵白を泡立て器で泡立てます。少しずつ砂糖を加えながら、ツノが立つまで泡立てます。(ミキサーある方はご使用ください)
4, 卵黄を加え、へらでざっくりと混ぜます。
5, 薄力粉を4回から6回ぐらいに分けて混ぜます。この時も、ざっくりと。
6, バターと牛乳を電子レンジで温め、よく混ぜます。
7, そこに、5を大きめの一さじ取り、6に混ぜます。良く混ざったらこの生地を5に混ぜます。そうする事で、生地全体が混ざりやすくなります。
8, ケーキの型に生地を流し込み、オーブンで約60分から65分程焼きます。
9, 焼き上がったスポンジケーキは、型から出し、ラックの上に逆さまにして冷まします。
*乾かないように、上からラップをかけてください。
冷めたら出来上がりです。
とってもアレンジが利きます。このスポンジケーキで作ったのがチーズムースケーキ。
このレシピ、皆さんのお口に合うと良いです!!
このレシピ、皆さんのお口に合うと良いです!!
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