Sunday, 12 June 2011

dewazakura sake seminar


I had honer to attend sake seminar hosted by Asami Tasaka from World sake imports.
We had a guest from Dewazakura brewery, Mr Nakano and he told us about the situations for sake industry in Japan after the earthquake.
Then he gave us many guide and story to understand sake making more.
本日、光栄にも出羽桜の仲野さんが講師を勤めるWorld sake importsの日本酒セミナーに参加しました。進行のお手伝いはは麻微さんと吉田君。
仲野さんは震災後の日本酒業界の現状をお話してくださいました。
そして、その後は日本酒をもっと知る為に、醸造の事、酵母の事、原料の事や日本酒のカテゴリーについて等等とても興味深いテーマをお話いただきました。


Tons things to write about....
書く事が沢山…

After the sake seminar, we tried Ouka Ginjo 30 years anniversary version and usual Dewazakura Ouka Ginjo.
This Ouka Ginjo was born 30 years ago and it changed idea of "Ginjo" sake in the industry and consumers. This special edition Ouka was made with exactly same method (temperature controls etc) as 30 years ago.
I thought special Ouka has fresh unpasteurized aromas, crisp and dryer finish than regular Ouka. And I found more mineralirity in the regular Ouka but not in special Ouka.
そしてセミナーの後は出羽桜の桜花誕生30年を記念して造られた30周年記念桜花と、通常弊社でも取り扱っている桜花吟醸とを試飲しました。
この桜花吟醸酒は30年前に誕生し、それこそこの吟醸酒が消費者は勿論、他社の造り手に大きな影響をもたらしたと言っても過言ではありません。
そして、今回造られた記念桜花吟醸は、30年前の造りの記録をもとに造られたというとても貴重なお酒なのです。
お味の方は、記念桜花は、ぱりっとしたフレッシュ感、非火入れ感が有り、辛口。そして、レギュラーの桜花には記念酒よりもミネラル感がある事に気がつきました。


Mr Nakano is giving us another training tomorrow for my staffs at the restaurant. I'm very looking forward to having him tomorrow again.
仲野さんは、明日弊社のスタッフにも酒セミナーを設けてくださいます。
今からとても楽しみです。


本日はありがとうございました!

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