Tuesday 21 May 2013

gobo salad

I miss seasonal Japanese vegetables.
 Especially after I gave birth to my son, I haven't have opportunity to get out the house and go for shopping. Whatever I need to buy unless its small or light items, all of my shopping are on the online. Today, online shopping are so convenient and even more items or stock on the website than actual store... Some people hate online shopping, I don't mid at all but I prefer go for shopping than online shopping...

My friend brought me a burdock when she visited me and Hugo in last weekend. 
Burdock is really popular vegetable in Japan but I have to go to Asian/ Japanese grocery store to buy it in here. It is looks like a branch. But burdock is a root vegetable and high in nutrition. 

日本の野菜が恋しい今日この頃。
出産してからと言うもの、なかなか外出出来ず、買い物はもっぱらオンライン。
最近はオンラインショッピングが本当に便利になって来て、時にはオンラインの方が店頭よりも在庫を多く設けていたり、商品の種類も豊富だったりします。オンラインショッピングが大嫌いと言う人も居ますが、私は特にこだわりは有りません。
ま、どっちかって言えば、実際商品を見れた方が良いに超した事は無いですが。

先日、友人が私と息子を訪ねて来てくれました。お土産にごぼうを頂いたので色々迷った挙げ句、サラダにして頂く事に。ごぼうなんて、日本食品を扱うスーパーに行かない限り、なかなかお目にかかれません。今の私にとっては本当にありがたいお土産でした。


So this is the gobo salad recipe. 

Gobo: peel the skin and thinly slice like a photo below and soak in the water until cook
3 slices of cooked ham: cut into same size as gobo

- dressing -
3 tbsp mayonnaise (I used Kewpie mayonnaise)
white sesame seeds
1 tbsp vinegar (I used rice viegar)
1 tbsp suger
1 tsp soysauce
1 tsp miso

Cook gobo in boiling water for 3-5 minutes, depends on how thin you manage to cut. 
Then drain the water.

ごぼうサラダのレシピはこちら。

ごぼう:細切りにした後、茹でるまで水につけておく。
ハム3枚ごぼうと同じくらいの大きさに切る。

ドレッシング
キューピーマヨネーズ 大さじ3
白ごま
酢 大さじ1
砂糖 大さじ1
醤油 小さじ1
味噌 小さじ1

ごぼうをさっと茹でる。厚さや大きさにもよりますが、3-5分ぐらい。水を良く切ります。
 Mix with ham, and well dress with dressing. Sesame seeds could be sprinkled on top or you can grate them and mix with sauce. 
Broccoli, carrot, cauliflower are also great alternative vegetable.    

ごぼうと切っておいたハムを混ぜ、ドレッシングを合える。
胡麻は擦ってソースに混ぜても、上からかけるだけでも、お好みでどうぞ。
ブロッコリー、人参、カリフラワー等でも美味しく頂けます。
Bon appetit!

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