It was a lovely sunny day, we had our 10th sake event held in Hampstead.
It was a cooking class / sake tasting.
I always wanted to do this and I've been looking for some place where would be a nice space for tasting with nice kitchen facilities.
I've asked a few people if they knew any place or somebody...
How lucky Mr John offered me to use his kitchen for this event. I wish I could have taken some more photos of his house but I didn't have much time on that day. Anyway he has a beautiful space!!
先日の、夏みたいにお天気の良かった土曜日、10回目の日本酒の会をHampsteadで行いました。今回のテーマは、お酒に合うおいしいお料理を作るでした。
今回の様な、参加者の皆さんとお料理を作って、お酒と合わせるという企画は、何年も前からやってみたいと思っていたのですが、丁度良いスペースとそして充実したキッチンの設備を兼ね備えている場所がなかなか見つからずにいました。
色々探してみたり、いろんな方に相談もしてみたのですが、予算との兼ね合いもあったり、場所的に不便だったりと、悩んでいた時に、お知り合いのJohnさんが今回ご自宅のキッチンを使って良いと申し出てくれました!!
当日、もっとご自宅の写真も撮れれば良かったのですが…。
でもこのJohnさん、本当に素敵なお宅にお住まいです!!
This is the owner of this stunning house, Mr John.
This the menu of the day.
Home made rice cracker
手作りおかき
Broccoli Shira-ae
ブロッコリーの白和え
Seared salmon with 38 years old traditional balsamic vinegar
サケのたたき、38年熟成のバルサミコ酢
Mozzarella cheese and sesame sauce
モッツァレラチーズと胡麻酢ソース
Pork loin
ポークロイン
Spaghetti Carbonara
スパゲッティーカルボナーラ
Especially for this event, I really wanted to cook something "non Japanese" dishes.
The most important thing is something anybody can cook easily and goes well with sake.
38 years balsamic vinegar is really up to you, but all the rest, you can buy them from supermarket. This is my point!!
あえて日本食、と言うよりは日本酒に合うお料理を、というテーマなので、皆さんがご自宅で試せるようにという思いからこのようなメニューになりました。
38年のバルサミコはさておき、材料は皆スーパーで調達可能です。
This is our first dish(?), homemade rice cracker.
I thought everybody will be hungry as much as me, so I wanted to make something to nibble before we sit at the table. This is better to eat when hot.
こちらが、始めのお料理。手作りおかきです。
皆さん、私同様お腹を空かせていると思ったので、皆でつまめる物を、と思って作ったのがこれです。
これは、熱々の時に頂くのが一番。
It was very surprising match with sesame + red miso + mozzarella cheese. Everybody had good surprises.
こちらは、モッツァレラチーズと胡麻酢ソース。
皆さん、チーズと、胡麻、赤味噌、というコンビネーションに大変驚かれていましたが、とても美味しかったです。
Broccoli shira-ae which is typical Japanese salad mixed with Tofu.
日本人にはお馴染みの白和え。
This is pork loin cooked by Asami.
あさみさんのポークロイン。美味しかったー!
We've tasted 4 types of sake.
Sake 1 Urakasumi Honjikomi
Sake 2 Nanbubijin Tokubetsu Junmai
Sake 3 Kamoizumi Red Maple
Sake 4 Tedorigawa Yamahai Daiginjo
And we started with blind tasting as usual.
I've also made a quiz, such as which sake is made with Yamahai style? Any Honjozo in this selection? and Which sake has the highest AVB?
It was tricky question for everybody, because some sake that has beautiful acidity and we thought it is Yamahai but it wasn't...
Sake is really interesting.
ここで、皆席に付き、お酒の試飲です。
今回のお酒は4種。
1浦霞本仕込み純米
2南部美人特別純米
3賀茂泉 Red Maple
4手取川山廃大吟醸
今回は、クイズも用意。
山廃はどれか、本醸造はこの4種に入っているか、そして一番アルコール度数の高いお酒はどれかでした。
すぐに当てられる物もあったけど、特に山廃は皆頭を抱えていました。
きれいな酸のあるお酒で、皆、これは絶対山廃だろうと思っていたのが実は違ったり…、とても面白かったです。
Also that is the seared salmon. That one!! On middle of the table!!
そして、大きなお写真が無いのが残念ですが、あれが鮭のたたきです!!あれあれ!!
Finish with Spaghetti Carbonara.
そしてスパゲッティーカルボナーラで〆。
Special thanks to John san, Hiroko san, and Asami san!!
Thank you so much.
Next sake event will be in May. I hope to see you in May!!
今回ご協力いただいた、Johnさん、ひろこさん、本当にありがとうございました。
そしてお手伝いいただいたあさみさん、ありがとうございます!
次回の日本酒の会は、5月になります。また、5月にお会いしましょう!!
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