Sunday 14 February 2010

Holiday in Les contamines 2


Again, after a few hours lesson with Olivier (great teacher), finally I could make few turns. I was so happy and a bit emotional...

Friend of Thomas recommended one crepe place around corner where we stay.

Creperie Ty-Breiz
The restaurant is warm, cozy and homely. All furnitures are nice rough wooden textured. They are so cute. I loved this table. We could play backgammon but dinner was served earlier than we thought....
 

Thomas ordered minced beef steak+egg+cheese+tomato+mushroom+ham+creamy spicy sauce and I had potatoes+bacon bits+mushrooms+crème fraiche.
It was very nice and filling.
We also had a bottle of cider and génépi on side.

Génépi is local drink in savoie in France and northern Italy.
They are made with very aromatic Alpin plants (Artemisia mutellina, Artemisia spicata, Artemisia umbelliformis and Artemisia glacialis) Those flowers are traditionally harvested in August and macerate in alcohol. It has 40% alcohol by volume.

It is very complex and has intense aromas of thyme and liquorish, syrupy and sweet. But not sticky.
(photo from:
http://www.ceillac.com/page-fleurs/genjaune-ag.htm)

We had dessert too.
We've ordered Banana+Nutella+Rhum.It was very simple but feel so warm.


We had loads of alcohol tonight. I think so...


今日もまた、昨日と同じ先生の下、2時間の猛練習をしました。(トーマスはその間、羽を伸ばし、遠くの方で一人スノボーを堪能)
お陰で、ターンもなんとかサマになるぐらいに出来るようになって、先生にお礼を言って別れる時には、また泣きそうになってしまった…。
また、ビールをx杯飲んだ後、トーマスの友人のお勧めの店でクレープを食べました。
泊まっている所からも3分ぐらいの距離で、一日中営業、しかもこの辺りでは遅くまで営業していることもあって、私達はその後3,4回はここで食事をしました。
店内は一言で、”あったか”という感じ。アルプスの少女ハイジに出てきそうな、ゴテゴテした手作り風の木のテーブルや、椅子がとてもいい感じで、照明も柔らか。
テーブルにペイントされたバックギャモンを見ているうちに、なんだか久しぶりに遊んでみたくなりましたが、予想以上に早く(実はそうでもないのかも)おいしそうなクレープが並んだので、早速頂きました。
私が注文したのはじゃがいも+マッシュルーム+クレームフレッシュ(フランスの食事には欠かせない、サワークリームに近い製法で作られたクリーム。サワークリームより酸味は少なくて、少し重たい。デザートから、その他どんな料理にも使える。トーマスは多分これがないと生きて行けないと思う)で、トーマスはじゃがいも+たまご+チーズ+ハム+ピリ辛クリームソース+ひき肉入りの、なんとも贅沢なクレープをオーダーしました。
クレープは薄くてさらっと頂けるけど、ジャガイモと、クレームフレッシュのコンビネーションはやっぱりどっしり来ます。でもロンドンのスーパーで買えるクレームフレッシュとはやっぱり全然違う味で、こちらの方がとろっ、こってりという感じ。
ボトルでサイダーを一本と、ジェネピをチェーサーで(私達は、何かそんな感じだった)頂きました。ジェネピはこの地域とイタリア北部等で食前、食後酒として飲まれるリキュールで、その原料の高山植物の名前でもあります。夏に刈り取ったジェネピを、砂糖と一緒にアルコールに着けたもので、作る人や場所によってオリジナルのレシピがあるそうです。アルコール度数は40%で、香りは強い香草、例えばタイムやリコリスみたい。とろみのある甘い味ですが、そんなに重くなく、わりと飲みやすいと思いました。
お腹が一杯にも関わらず、勢いもあってデザートを注文してしまいました。
おぉ、
青い炎とともにやって来た私達のデザートは、バナナ+ヌテラ(チョコレートのペースト)+ラム、なんともまたあったかい感じ。お腹が一杯だったにも関わらず、やっぱり平らげてしまいました…。
今日もたんと飲み、たんと食べました。

また明日も頑張って滑るぞー!
Creperoe Ty-Breiz
74170 Les Contamines
tel: 0450471832

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