Sunday 20 February 2011

sake tasting dinner @Saki

I went to a sake tasting + dinner event at Saki Bar & Food Emporium. The tasting was organised by Japan Prestige Sake Association. Yes, this event was sake tasting with creative saki's dishes. I've invitedd my colleague, Kelvin. He is our head wine sommelier. Before we start having dinner, we were tasting sake one by one.
先日幸レストランで行われた、お酒と日本酒の会に参加しました。
今回も、日本名門酒会主催で、テーマは、料理と日本酒のマリアージュです。
せっかくだからと思い、同僚のヘッドワインソムリエの
Kelvinを誘ってみました。ディナーが始まるまで、ひたすら二人で黙々とテイスティングをしました。


At the 5 course dinner, each dish was accompanied by a two sake of contrasting characters with equally excellent food affinity, carefully paired by the Japan Prestige Sake Association.

今夜は、5コースのお料理。各料理に2種類の日本酒がペアリングされた、ちょっと挑戦的(?)なディナーです。日本名門酒会のプロ達が厳選したお酒とお料理のマッチング、とても楽しみです。


Sea bass sashimi with Ume plum sauce
Shirataki Junmai Daiginjo "Mitatoya Tosuke"
Ichinokura Junmai Daiginjo "Kura no Hana"

I thought Shirataki was better match with this dish. Ichinokura was really going well with the plum sauce nevertheless if you taste the meaty sea bass and plum sauce together I preferred matching it with Shirataki. I didn't expect such a strong flavored plum sauce and Ichinokura was a good marriage.

鱸の薄造り 梅風味
  白瀧 純米大吟醸 ”湊屋藤助”
  一の蔵 純米大吟醸 “蔵’の華”

個人的には白瀧の方が合っていると思いました。
一の蔵は梅のソースとはとても相性が良かったのですが、鱸とはいまいち。しかし、こんなに香りの強い梅のソースと日本酒が合うとは想像していなかったので、とても良い経験になりました。


Eel and Foie Gras spring roll

Kamikokoro Junmai Ginjo nama (unpasteurized) "Fuyu no Tsuki"

Nishinoseki Tezukuri Tokubetsu Junmai (served warm)


This dish contained mushrooms. Kamikokoro was a great match with this spring roll. I thought Nishinoseki was over-powering for the mushrooms. Kamikokoro was very good with both spring roll and eel, also very aromatic sauce that came with.

鰻とフォアグラの春巻き酢味噌仕立て
嘉美心 純米吟醸 生 ”冬の月”
  西の関手造り特別純米 (燗で)

こちらのお料理はキノコが春巻きに入っていて、西の関とではキノコが逆効果。喧嘩してしまい、特に香りの強かったキノコとは全く合いませんでした。嘉美心は鰻とも、存在感のある酢味噌ともまずまず納得の組み合わせでした。


Grilled rib eye in yuzu soy

Kaika Tokubetsu Junmai "Take kawa migaki"

Oyama Junmai "Aka"


It is really rare to taste soft and good tasty beef in London. Unless you spend lots of money for one piece of steak, it's a different story. I think I can count these occasions with just my right hand (which contains as many fingers as my left one actually...), one of those most memorable steak I've ever had in this country... The rib eye that I had tonight, it was really juicy and the very delicate sauce was not too much and not too subtle. This time, I liked Kaika with the rib eye. I felt the alcohol was too sharp and stands up in Oyama. And Kaika has a hint of earthy aromas that really goes well with also yuzu and soy based sauce.

牛リブアイの柚子醤油風味
  開華 特別純米 ”竹皮 みがき”
  大山 純米 ”赤”

イギリスに住んでいると、日本みたいに柔らかくて、ジューシーな牛肉なんていうのはよっぽどお金を払わない限り、ちょっとやそっとのスーパーでも、レストランでもなかなかお目にかかる事は出来ません。今まで、オイシイ!と思える牛肉に出会った数と言えば、片手で数えられるくらいです。
今回幸さんで3コース目に出たリブアイは、とてもジューシーで美味しく頂きました。
ゆず風味の醤油ベースのソースもとても相性が良かったのは開華でした。大山は、なぜかアルコールがもの凄く発ち、もの凄くシャープに感じました。

Assorted sushi with Miso soup

Otokoyama Tokubetsu Junmai "Utamaro no Natorizake"

Urakasumi Junmai Ginjo "Zen"


I've found Otokoyama was over powering for sushi. Delicate yet, slightly savory and earthy flavor were better match with Urakasumi and sushi.
寿司
  男山 特別純米 ”歌磨呂乃名取酒”
  浦霞 純米吟醸 ”禅”

浦霞は少し土を思わせるような香りと、ミネラルのような特徴が、寿司と良く合いましたが、男山は、寿司にはやや強すぎると思いました。

Black sesame and tofu panna cotta with ice cream
Harushika Bottle fermented sparkling Junmai "Tokimeki"

Zuisen Okinawa Kokutouiri Umeshu


I liked both. It was really refreshing with sparkling and Ume shu was also good. I liked both very much.
黒ごまと豆腐のパンナコッタ、自家製アイスクリーム
  春鹿 スパークリング 純米 ”ときめき”
  瑞泉 沖縄黒糖入り梅酒

今回は両方好きでした。スパークリングも、梅酒もさっぱりとしていて美味しく頂きました。

Dinner was good, and Kaneko san was always coming to talk to me even he is really busy. I've learned a lot tonight. Thank you very much Ayako san, Kaneko san, Chris and Sake brewers.
今夜のディナーはとても美味しく、そして勉強になり、とても有意義に過ごす事が出来ました。
今回主催してくださったあや子さん、クリス、忙しいのにも関わらずいつも気にかけてくださった金子さん、そして蔵元の皆様、ありがとうございました。

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