Monday, 26 April 2010

Omachi beer

I had a sample of beer from one of my supplier today.
This beer is made with Omachi rice. Omachi rice is one of the sake rice.
To make sake, there are so many different types of rice that exist. It is the same as wine grapes. Omachi rice is more difficult to grow than any other sake rice as it grows taller and rice are heavier and very easy to fall down.

Some of the local rice are not easy to see the differences between rice A and rice B, but Omachi gives typical characters into sake.
A. texture: often found soft and smooth, round
B. taste: gives Umami, and depth, earthy, or feminine

This is a lager beer made with Omachi rice that had been polish until 60%, same as Ginjo.
AVB:5.0% Unpasteurized.
The colour is slightly cloudy, and aroma is subtle, I could find a hint of apple skin or pine apple.. it is fruity but super elegant and light. Also very subtle on the palate. Light and so clean finish. I liked it very much.


本日は、日頃お世話になっている卸業者さんからサンプルとして頂いた、雄町米でできたビールを飲んでみました。
雄町米とは、酒造好適米の一種です。
酒造好適米にはいろいろな種類があり、ワインのグレープにもあるように、品種によって酒にいろいろな特徴をもたらします。
雄町米は、通常よく見られる酒造好適米に比べると、背が高く、稲穂も重いため、倒れやすく、栽培するのに大変な苦労が伴います。

全国各地で作られた酒米を飲み当てることはなかなか難しいですが、雄町米は下記のような特色が良く見受けられます。
A.舌触り、口当たり: 柔らか、絹のような、丸みを帯びた印象
B.味わい: 旨味がある、味に厚みが出る、優しい、蒸し米のような香り 等 

こちらは、その、雄町米で造られたラガービールです。
吟醸酒同様、60%まで精米された雄町で仕込まれました。非加熱で、アルコール度数は5%です。色は、ちょっと濁っていて、香りはとっても優しいリンゴやパイナップルのようなフルーティーな印象ですが、かなり控えめです。味も、ライトで、すっきりです。のどごしはかなり爽やかで、個人的には、好きでした。

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