Monday 26 July 2010

Tsuruume no Ume shu


When I came to England in 2005, Ume shu was just started to become popular in Tokyo. Most of the Izakaya were on list many different types of Umeshu. Green tea Ume shu, Cloudy Ume shu, Brown sugar Ume shu, Honey Ume shu... etc.
I don't think the market is over the moon as used to be, anymore.
But still I don't know how many types of Ume shu are exist, today.

In the such a nice sunny afternoon, I've tasted this delicious Ume shu, called Tsuruume no Ume shu.
The producer is Heiwa shuzou, from Okayama Prefecture.
This Tsuruume no Umeshu were made with Nanko-bai, which is most well known and premium plum. The Nankobai has usually small seeds and thin skin. So that means more Umami in plum pulp than any other type of plum, also could avoid unnecessary flavors that usually come form seed.

It has such a intense sweet ripe stone fruits nose. Aroma is more like apricot or peach than plum. Clean and nice orange-ish caramel color. On the palate is not so rich as on the nose. It is sweet but clean not sticky sweet... delicious.
It is premium but this is the ume shu that you can sit back on sofa and relax in front of TV, or beside of large bowl of vanilla ice cream...mmm that's sounds more like "me".

私がロンドンにやって来た2005年は、ちょうど絶頂期を過ぎつつある焼酎の裏に、梅酒がまさに流行り始める直前だったのを良く覚えています。
あの頃は、各居酒屋等がこぞっていろいろな梅酒を揃え、新たな酒文化を日本酒の史上に残したといっても過言ではないような気がします。緑茶、黒糖、蜂蜜、濁り…、改めて、日本人の知恵には頭が下がる思いでした。
実のところ、今現在果たして何種類の梅酒が存在するのか見当もつきません。
鶴梅の梅酒は、高級な南高梅で造られた梅酒です。
南高梅は他の梅に比べ、種が小さく、皮が薄いのが特徴です。そのため、果肉が厚く、旨味成分が多い、また、種から出る余計な香味、雑味が最小限に抑えられる、等という利点があります。
香りはかなり甘く、梅というよりも、熟した桃や杏のような香りです。
甘さは濃厚ではありますが、香りに比べると、かなりすっきりしたタイプです。
高級梅で造られた梅酒とはいえども、こんなタイプであれば、ソファーでリラックスしながら、もしくは大きなボウルに盛ったバニラアイスを食べながら…そんな楽しみ方も良いのでは。

photo: http://item.rakuten.co.jp/umeshu/c/0000000417/

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