Happy New Year!
Our first sake event in 2012 was held at the beautiful Chinese restaurant in Royal Garden Hotel called Min Jiang.
Tonight's theme were Yamahai sake, which is made with traditional process and usually content high in lactic acid and umami.
Asami san brought some "Surume" which is sun dried squid that contents a loads of Umami to taste with the sake of tonight. We were just cutting this squid before the other guests were arriving.
We were really busy!!
新年あけましておめでとうございます!!
さて、今年に入って初めての日本酒の会ですが、先日Royal Garden Hotelにあるとても素敵な中華レストラン、Min Jiangで行いました。
今回のテーマは山廃です。
今回は、食事の前に山廃の酒とスルメイカを一緒に飲み比べ。
皆が集まる前に、あさみさんが持って来てくれたイカを切るのに、二人で大奮闘。
Min Jiang is on the 10th floor and you can not miss such a beautiful view. Very modern decor in the restaurant. The view from the window brings brightness in the lunch time and evening is turning to a very romantic atmosphere...
We had 5 types of sake tonight.
Staff from the restaurant were really really helpful and so kind. I've asked so much but they were tried so hard to make our night perfect!! Amazing!!!
We've tasted sake first and made a note of each sake and tried with Surume after.
It was really interested. Each sake had nice characteristic. some are nutty, some have balanced acidity, and comfort flavor... this is Yamahai. I love Yamahai!!!!
今回お世話になったMin Jiangは、ホテルの10階にあり、素敵な眺めが見渡せます。とてもモダンな内装で、お昼にはとても明るい日差しがレストランに注ぎ、夜はまたとてもロマンチックな雰囲気になります。
今回は5種の日本酒をテイスティングしました。
レストランのスタッフの皆さんはとても親切。いろいろとお願いしたり、あれこれリクエストしても、皆、私達の日本酒の会を良いものにしようと本当に熱心に協力してくれました。
さて、始めに5種の日本酒をブラインドテイスティング。その後にスルメと一緒にそれぞれをテイスティングしました。
5種あれば5種類の味。ナッツのような舌触りのもの、酸のバランスがとっても良いもの、ホッとするような香りのもの等、やはり山廃って良いですよね。
私は山廃大好きです!!
And we open the blind fold.....
This is the selection of sake tonight.
Sake 1: Tedorigawa Yamahai Junmai (opened one week ago)
Sake 2: Miyasaka Yamahai Namagenshu 50, Junmai Ginjo
Sake 3: Mii no Kotobuki Biden Yamahai Tokubetsu Junmai
Sake 4: Tedorigawa Yamahai Junmai (freshly opened)
Sake 5: Shochikubai Mitani Fujio Yamahai Ginjo
そして答えあわせ。
こちらが今夜の品揃えです。
こちらが今夜の品揃えです。
日本酒1: 手取川山廃純米(1週間前に栓を開けたもの)
日本酒2: みやさか山廃生原酒50 純米吟醸
日本酒3: 三井の寿 美田 山廃特別純米
日本酒4: 手取川山廃純米(会の直前に開けたもの)
日本酒5: 松竹梅 三谷藤夫山廃吟醸
We had a beautiful dinner.
Apparently xiao long bao at Min Jiang are amazing... I can not wait to try!
そしてお食事でしたが、どれも美味しく頂きました。
聞いたところによると、こちらの小龍包は格別だとか。今から待てまセン!!
This is it!!
I still can think of the taste in my mouth... xiao long bao was delicious.
そしてこちらが噂の小龍包。
とっても美味しくて、今でも口の中に広がる味を思い出せるぐらいです…。
We ate so much and had a great service.
本当に沢山食べて、すばらしいおもてなしを受けました。
Pheww... I'm very full and fully satisfied.
My colleague joined tonight again and met nice people. Such a wonderful night tonight.
Once again, special thanks to all staffs in Min Jiang and Tachikawa san, Asami san.
I hope to see more people in next sake event!! フー、お腹も一杯で満足満足。
私の同僚も今回参加してくれ、そしてとても素敵な出会いもあり、本当に良いイベントでした。
改めて、Min Jiangの皆さんと、太刀川さん、そしてあさみさんありがとうございました。
また次回のイベントでいろいろな方にお会い出来るのを楽しみにしています!
No comments:
Post a Comment