Sunday 18 April 2010

my first cream croquette


It was my first time trying to cook these, and I was so impressed with myself and Thomas.
I've made "Japanese style" cream croquettes. I wanted to use crab meat but according to Thomas's request, I used pancetta instead.
I'd like to share this recipe with everybody, it is so yumi!!

先日、クリームコロッケ作りに初挑戦し、見事大成功。
トーマスはもちろん、自分でもかなり納得の出来でした。本来ならカニのむき身を使いたかったところ、リクエストにより、やむなくパンチェッタに変更となりました。
今回は、このレシピをご紹介しまス。

cook nicely toasted and crisp cube pancetta 250g
かりかりにフライパンで炒めたパンチェッタ 250g

sweet corn 80g
コーン80g

finely chopped large size onion
タマネギ1個、みじん切りにしたもの

butter 50g
バター50g

flour 60g
小麦粉 60g

milk 400ml
牛乳 400ml

one cube of chicken stock
コンソメ/チキンストックの素 1個

pinch of freshly grounded black pepper
おろした黒こしょう少し

2 eggs (use only one egg yolk for filling and other one and half for coating)
卵2個(卵一個分の黄身はクリームに使いますが、残りの卵1.5分は、衣を付ける時に使用します。

finely crushed bread crumble (use plastic bags to crush them)
細かいパン粉(ビニール袋などに入れて少し叩いたもので結構)

1. heat the butter in frying pan and cook the onion until getting nice golden colour.
(please DO NOT BURN!)
 フライパンでバターを溶かし、タマネギを淡い飴色になるまで炒めます。(焦がさないように!)

2. remove the pan from the heat and add flour, mix them well.
 一旦火を止め、小麦粉を入れ、よく混ぜます。

3. put back the pan onto heat. Stir it for a minute and add pancetta and sweet corn.
 弱火で炒め、しっとりして来たら、パンチェッタと、コーンを入れざっと炒めます。

4. then add milk, chicken stock and pepper.
(butter and pancetta contain salt, so I didn't use salt at all) 
 牛乳、コンソメ、胡椒を少々入れます。
 (バターと、パンチェッタに塩分があるので、私は塩を使いませんでした)

5. stir and mix well with medium heat. when liquid get very thick and very creamy, remove the pan from the heat and add just one egg yolk and mix gently. 
 中火でよく混ぜます。液体が、モッタリ、クリーム状になって来たら卵の黄身を入れてよく混ぜます。

6. replace it to baking tray and cool down in fridge.
(if you move to next stage before get cool down, when you frying, the croquettes will explode, very dangerous!!)
 バットに移し替えて、冷蔵庫などで冷やします。
 (この時、きちんと冷えていないで次の作業に進むと、揚げる時にコロッケが爆発してしまうので良く冷やしてください

7. when it gets cool, put some oil onto your hands and take spoon sized cream and make small sized ball.
 (if you wish to leave them on plate or tray, do not forget to put some oil on the plate. it can avoid cream and plate stick together and make such a mess!!)
 冷えたら、手に油を塗り、ソースを手に取って俵型に丸める。
(この時、お皿に並べるなら、皿にも油を塗って、ベタベタするのを防ぐ。塗らないと、結構後が大変です。。。)

8. coate with flour then egg and bread crumble.
 小麦粉、卵、パン粉の順で衣をつける

9. deep fry them in 180c oil, until the croquettes get toasty golden colour.
*if the filling starts to leak, take them out from oil. could explodes if you leave it in oil.
 180度の油で揚げる。衣がこんがりときつね色になったら出来上がり。
 *中身が漏れて来たら、油から上げる。そのままにしておくと、爆発するかも知れないので。

It is quite filling, if you can not finish them all, you can keep it in fridge and warm up in oven for few minutes. do not put them in microwave...
結構ドッシリとくるので、もし食べきれなかったら、冷蔵庫で保存できます。温め直す時には、電子レンジより、オーブンの方がカリッと、元に近い状態で食べられます。

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