Sunday, 22 September 2013

mackerel! mackerel!!

I've got fresh mackerels yesterday.
As Thomas is working and he doesn't like mackerel, I cooked this just for myself. 

Mackerel x2 (filet and remove all bones)

Ketchup x4tbsp
Sake x2tbsp
Sugar x3tbsp
Mirin x2tbsp
Water x2cups
a slice of ginger x1

Salad oil 
Sesame seeds (grated or whole)
leek x4cm roughly sliced and soak in the water for 30 min. 

1. Take a filet of mackerel, tap with paper towel to remove moisture. Then dust some flour on the fish. Make sure, fish are well caught with flour.

2. Pour generous amount of salad oil in the pan, and grill filet of fish with skin down. 

3. When the both side has turned to nice brown color, take the fish out from the pan and keep it on side.

4. On the other pan (or just wipe the pan that used with paper towel) heat the ketchup, sake, sugar, mirin, water and a slice of ginger and bring it to boil.  

5. Place the Maclerel skin side up in this sauce mixture (don't turn over this time). Cook it with medium to low heat for 10-15minutes. Pour the sauce over the fish sometimes. 

6. The sauce turn to rich and sticky, it is ready to serve. (be careful not to burn!!) 
Serve it with leeks and sesame seeds on top. 

Serve it with rice. When its left over, try them in day after. The mackerel soak up the sauce and it will be sooooo tasty.


鯖 2尾(3枚におろし、骨をキチンととってください)

ケチャップ 大さじ4
酒 大さじ2
砂糖 大さじ3
みりん 大さじ2
水 2カップ

ネギ 4cm ざっくりスライスした物を30分程冷水につけておきます

1. ペーパータオルで鯖の切り身の水分を拭き取る。そして鯖に小麦粉をまんべんなくまぶす。

2. フライパンに少々多めのサラダ油を引き、鯖の皮を下にして両面にこんがり色がつくまで焼く。

3. 鯖が良い色に焼けたら、フライパンから挙げる。
4. 他のフライパンに(もしくは、使ったフライパンをペーパータオルで拭きとる)、ケチャップ、酒,砂糖、みりん、水、ショウガを合わせ、煮立たせる。
5. 煮立ったら、その中に鯖を今度は皮を上にして戻し入れる。中火から弱火の間くらいで10-15分程煮る。(この時は裏返す必要は有りません) 時々ソースをかけながら。

6. ソースにとろみがついて来たら(焦がさないように!)出来上がり。


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