Wednesday 15 April 2015

Sake event vol 16, report

It was sunny monday, I've arranged a sake event vol 16.

I was really happy to held this time's sake event at the new Vietnamese restaurant in Soho, called the House of Ho. As soon as you enter the room, the whiff of the sweet spices would cover you. It is encoraging my appetite... 

So, the theme of the sake event today, is "water".
Do you know what % of the water is pure(unsalt) in the world? And what kind of water are they?
So I've talked about the diffferent types of water, benefit of hardwater and soft water, if you make sake with those different water, what would happen to sake? etc.

We had 6 samples to taste, which provided by Tazaki Foods, World Sake Import and JFC.
1. Urakasumi Junmai
2. Wakatake Onigoroshi Junmai Ginjo
3. Koshi no Kanbai "Muku" Junmai Ginjo
4. Kamoizumi Shusen Junmai Ginjo
5. Kikusui Junmai Ginjo
6. Kozaemon Miyamanishiki Junmai

快晴のロンドン。一昨日の月曜日に第16回日本酒の会を主催しました。

今回お世話になったのは、SOHOにある、ヴェトナム料理のthe House of Ho
店内に入るや否や、温かいスパイスの香りで、全身がほっと包まれる感覚。食欲をかき立てます。

今回のテーマは水について。
世界の何%が純水(塩水でない)?、純水ってどんな水?等の言う質問から始まり、水にも種類が有ると言う事、硬水と軟水それぞれがもたらす恩恵って?
また、この水で日本酒を仕込んだらどうなるの?と言う事を簡単にですがお話しました。

そして今回、サンプルに選んだ日本酒は。
1. 浦霞 純米
2.若竹鬼ころし 純米吟醸
3. 越乃寒梅 夢垢 純米吟醸
4.賀茂泉 朱泉 純米吟醸
5.菊水 純米吟醸
6.小左衛門 純米
Tazaki Foods, World Sake Import, JFCより


 Also we had two water samples to blind taste.
Those water are very well known brands and easy to find in the any stores...
So Sample A and sample B, which water content more mineral to the other?? to this question, most of the guests guessed correct. Sample A was Fiji water from Volcanic Fiji Island and Sample B was Evian from France, Evian content more minerals than Fiji, so Evian is harder water to Fiji.
When I've announced the brand names, some of the guests were really surpprised with the answer.

2種類の水のサンプルも有り、これはブラインドテイスティングをしました。
この2種類のサンプルは、何処でも購入可能なミネラルウォーターです。AとB、どちらが硬水でしょうかと言う質問でしたが、これは殆どの人が正解しました。
サンプルAはフィジー島のFiji、そしてサンプルBはフランスのエヴィアンでした。比べて飲んでみると、違いは明らか。エヴィアンの方が多くのミネラルを含有する、硬水です。

Depending on the enviroment, water hardness are massively different.

So offcourse, water is really crucial for sake making.
Sake made with hard water, they usualy have feminin caracter, and sake brewed with hard water tend to become musculine style. Off course, it could change depending on the rice, yeast, diet in the region etc.

After taste 6 sample sake, we've started to dig in to the lovely dishes.
They were all fresh, a lot of vegetable and full of flavour... It was really good with sake, especially Kamoizumi Shusen!!

地域によって、硬度を含む水の質は様々です。
その水によって、仕込まれた日本酒の個性が変わるのは言う間でもありません。というのも約80%の日本酒の材料は水だからです。硬水で仕込まれた日本酒は、比較的どっしり硬い、いわば男らしい酒に、そして軟水で仕込まれた日本酒は、優しい女性らしい酒になります。
ただ、これも造りや材料、そしてその地域の特色等も背景に入れると、一概に仕込み水のみで、必ずこんな特徴になるとは 言い切れないのが難しい所ですが。

6種類の日本酒を試飲した後は、目の前に広がる美味しいお料理に皆、舌鼓をうちました。ヴェトナム料理ってやっぱりお野菜が豊富でバラエティーに富んだスパイスが、本当に美味しく、日本酒ともぴったりでした。
特に、広島の賀茂泉 朱泉とはとても良く合ました。



This is famouse pork belly dish...
有名なポークベリー(お腹の部分)です。

Massive thanks to The House of Ho, Tazaki foods and World Sake Import!

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